Het Living Lab Rivierenland Circulair is hét kennis-, verbindings- en ontsluitingspunt voor circulaire activiteiten in de regio Rivierenland en daarbuiten. Het Living Lab zet zich in om de krachten te bundelen en een bijdrage te leveren aan de versnelling naar een circulaire economie en een kansrijke basis te bieden voor nieuwe businesscases in de regio Rivierenland.
De belangrijkste informatie op een rijtje
Living Lab Rivierenland Circulair is hét kennis-, verbindings- en ontsluitingspunt voor circulaire activiteiten in de regio Rivierenland en daarbuiten. Heb jij de behoefte om circulaire projecten en innovaties gezamenlijk te realiseren en schaalbaar te maken? Van probleembesef naar actie te gaan? Samen te leren, experimenteren, doen en implementeren? Sluit je dan aan bij het Living Lab. We verbinden deelnemers en innovaties uit het bedrijfsleven, onderwijs en overheden. Het doel is circulaire kennis vergroten, het netwerk verbreden en handelingsperspectief creëren. Successen delen we en samen werken we aan een circulair Rivierenland waar ketens kringlopen worden en ondernemers en overheden klaar zijn voor een circulaire toekomst.
- Doel: circulaire projecten en innovaties gezamenlijk realiseren en schaalbaar te maken. Van probleembesef naar actie! Samen leren, experimenteren, doen en implementeren. Verbinden van deelnemers en innovaties uit het bedrijfsleven, onderwijs en overheden. Het doel is circulaire kennis vergroten, het netwerk verbreden en handelingsperspectief creëren.
- Geschikt voor: bedrijven met een circulaire ambitie en de wens om samen te werken
- Kenmerkende vraag: Kan ik mijn bedrijfsvoering circulair inrichten en de juiste samenwerking hiervoor bouwen?
Belangrijke Data Living Lab Rivierenland Circulair
Start eind juni 2023
Definitieve data volgen later.
Wat biedt het Living Lab Rivierenland Circulair
Circulaire vraagstukken worden in cross-sectorale werkgroepen opgepakt, want juist tussen sectoren zie je vergelijkbare uitdagingen rondom bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal of afvalwater. Deze werkgroepen ontwikkelen innovatieve businesscases, maken projecten schaalbaar, delen kennis en werken aan keteninnovatie. De aanpak verschilt per thema en casus. Zonder zware vaste structuur maar vraaggestuurd, met een team dat samenwerkt aan een casus op basis van gedeelde urgentie met een gezamenlijk doel. Concreet gaan we het volgende doen:
- Betrokken partijen brengen casussen in rondom de thema’s van de circulaire economie, zoals secundaire/rest grondstofstromen en inkoop en aanbesteden.
- Aan de slag met deze complexe circulaire casussen binnen het Living Lab.
Nederland Circulair
Nederland staat voor een grote opgave met een aanstaande energie- en grondstoffenschaarste. Dit heeft grote gevolgen voor onze economie, onze leefomgeving en het klimaat. Het Rijksbrede programma ‘Nederland Circulair in 2050’ heeft als doelstelling in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Om de gezamenlijke ambities te verwezenlijken is er op alle niveaus in de samenleving actie nodig. Circulair werken en ondernemen moet de nieuwe norm worden zodat we een toekomstbestendige en volhoudbare economie krijgen waarin alle grondstoffen en energie worden hergebruikt.
Voorwaarden voor deelname
- Jouw onderneming is gevestigd in de regio Rivierenland;
- Je bent aan het ondernemen binnen de thema’s van circulaire economie;
- Je staat open voor samenwerkingen binnen de regio;
- Wij verwachten dat er minstens één teamlid aanwezig is bij de bijeenkomsten.
Hoe doe ik mee?
Lijkt het jou geweldig om mee te doen aan de Innovatieweek, maar zou je graag nog iets meer informatie willen? Dan kun je ons bezoeken tijdens een van onze Proeverijen.
Ben je helemaal overtuigd? Meld dan jouw onderneming dan direct aan voor het traject.
Consortiumparnters